Collecting Moments

Live life with no excuses, travel with no regret ! ! !

Wanneer je kleintje koorts heeft

Wanneer je kleintje koorts heeft

Het is altijd even schrikken als je merkt dat je kind niet helemaal lekker is. Een warm voorhoofd, rode wangen, misschien wat hangerig; het zijn allemaal tekenen die kunnen wijzen op koorts. Koorts op zich is geen ziekte, maar een symptoom dat het lichaam hard aan het werk is om een infectie te bestrijden. Toch wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind zich snel weer beter voelt.

Hoewel koorts een natuurlijke reactie van het lichaam is, kan het je kleintje behoorlijk uit zijn doen halen. Het is daarom belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden en te weten wanneer je actie moet ondernemen. Een thermometer is daarbij een onmisbaar instrument. Als de temperatuur van je kind boven de 38 graden Celsius stijgt, spreken we van koorts.

Pijnstillers voor kinderen: wat en hoeveel

Als je kind last heeft van koorts of pijn, wil je als ouder natuurlijk snel verlichting bieden. Pijnstillers kunnen dan een uitkomst bieden, maar het is wel zaak om goed op te letten welke middelen geschikt zijn voor kinderen en in welke dosering.

Paracetamol: de eerste keus

Wanneer het aankomt op pijnstilling en koortsverlaging bij kinderen, is vloeibare paracetamol kind vaak de eerste keuze. Paracetamol is veilig te gebruiken bij kinderen, mits je je houdt aan de voorgeschreven dosering. Deze dosering is afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van het kind. Het is daarom belangrijk om altijd de bijsluiter te lezen of een professional te raadplegen als je twijfelt over de juiste hoeveelheid.

Vloeibare paracetamol is speciaal ontwikkeld voor kinderen en is makkelijker in te nemen dan tabletten. Het werkt pijnstillend en koortsverlagend en kan bij verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn, kiespijn, oorpijn en na vaccinatie, worden gebruikt. Vergeet niet dat paracetamol symptomen bestrijdt, maar niet de onderliggende oorzaak aanpakt. Bij aanhoudende klachten is het dus belangrijk om verder onderzoek te doen naar de oorzaak van de koorts of pijn.

Ibuprofen als alternatief

Een ander middel dat ingezet kan worden bij pijn of koorts bij kinderen is ibuprofen. Nurofen kind is een bekend merk dat ibuprofen bevat en specifiek voor kinderen op de markt is gebracht. Ook hierbij is het essentieel om de juiste dosering aan te houden. Ibuprofen heeft naast een pijnstillende en koortsverlagende werking ook een ontstekingsremmend effect.

Hoewel ibuprofen over het algemeen veilig is voor kinderen, zijn er situaties waarin het beter is om deze pijnstiller te vermijden. Kinderen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals astma of maagklachten, kunnen soms beter geen ibuprofen gebruiken. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of apotheker.

Natuurlijke remedies tegen ongemak

Naast medicatie zijn er ook natuurlijke manieren om je kind verlichting te bieden bij koorts of pijn. Zo kan voldoende rust het lichaam helpen om sneller te herstellen. Ook kan het bieden van een koel washandje verlichting geven bij een verhit voorhoofd en kan luchtige kleding helpen om de lichaamstemperatuur beter te reguleren.

Hydratatie is een ander belangrijk punt van aandacht wanneer je kind koorts heeft. Zorg ervoor dat je kleintje genoeg drinkt. Water, thee of een bouillon kunnen ervoor zorgen dat het vochtgehalte op peil blijft en helpen bij het afvoeren van afvalstoffen die het lichaam produceert bij het bestrijden van de infectie.

Tips om je kind te helpen zich beter te voelen

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om je zieke kind thuis wat comfort te bieden. Een knusse omgeving met bijvoorbeeld zachte kussens en dekens kan al voor veel geborgenheid zorgen. Een favoriete knuffel of rustige muziek kan ook troost bieden en helpen bij ontspanning.

Probeer je kind ook afleiding te bieden door samen een boekje te lezen of rustige spelletjes te spelen. Dit kan helpen om de aandacht even weg te halen van het ongemak. Hoewel rust belangrijk is, kan een beetje lichte activiteit binnen de mogelijkheden soms ook goed doen.

Wanneer is het tijd om de dokter te bellen?

Het is belangrijk om als ouder alert te zijn op signalen die erop wijzen dat er meer aan de hand kan zijn met je zieke kind. Wanneer je kind bijvoorbeeld last blijft houden van hoge koorts, ondanks het gebruik van bijvoorbeeld vloeibare paracetamol of nurofen kind, of als er andere symptomen bij komen kijken zoals huiduitslag of moeilijk ademhalen, dan is het tijd om medisch advies in te winnen.

Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts als je bezorgd bent, vooral als de symptomen ernstig zijn of lang aanhouden. Beter een keer te vaak gebeld dan een keer te weinig, zeker als het gaat om de gezondheid van je kind.

Next Post

Wanneer heeft je kind echt pijnstillers nodig

di feb 6 , 2024
Als ouder wil je niet dat je kind pijn lijdt, maar soms is het lastig om te bepalen wanneer pijnstilling nodig is. Kinderen kunnen pijn ervaren om verschillende redenen, zoals na een val, tijdens een ziekte of als ze tanden krijgen. Het is belangrijk om alert te zijn op veranderingen in gedrag, eetlust of slaappatronen, […]